Watervervuiling
Om te zorgen voor een gezonde waternatuur is het van belang dat er een goede stoffenbalans is en dat we de aanwezigheid van verstorende chemische stoffen voorkomen. Vanuit verschillende bronnen komen stoffen in het water die een negatieve invloed hebben op het water en het leven daarin. Door klimaatverandering worden de waterkwaliteit en de flora en fauna in het water nog gevoeliger voor een te hoge belasting van nutriënten en milieuvreemde stoffen.
Voortgang speerpunt
Waterbewustzijn
Om de impact van deze stoffen te verminderen, gaan we onze (interne) kennis en het bewustzijn rond dit thema vergroten en gaan we samen met gebiedspartners strategieën uitwerken om de negatieve impact van de verschillende stoffen te verminderen. Hierbij kijken we ook naar het effect van de verontreinigende stoffen op de voedselpiramide en mogelijkheden deze te herstellen.
Daarnaast is de belangrijkste maatregel die we nemen voor het verminderen van de impact van watervervuiling het werken aan het robuuster maken van het watersysteem. Door te werken aan een robuust watersysteem met voldoende waterplanten en een gezond ecosysteem verkleinen we de impact van stedelijke en landelijke emissies en hebben nieuwe opkomende stoffen minder impact. Een robuuster systeem verdraagt namelijk een grotere concentratie stoffen door de zuiverende en filterende werking van planten en dieren. Daarnaast zetten we ons ook in voor de specifieke subdoelen.
Voor deze subdoelen geldt echter dat we al veel dingen doen als waterschap maar dat een overkoepelende aanpak nog gevormd moet worden vanuit de doelen in de visie waterkwaliteit en doelen regulier water.