Waterkeringen op orde
Dit speerpunt is in feite onze wettelijke taak en staat daarom bovenaan. Deze uitdaging is groot en het blijft nodig om de gehele planperiode hard te werken aan het invullen van deze wettelijke taak. We doen dit door het waarborgen van de veiligheid van de waterkeringen en het verbeteren van de inrichting en uitvoering van de zorgplicht.
Voortgang speerpunt

Waarborgen van de veiligheid van de waterkeringen
Beoordelen en versterken
Wij beoordelen één keer in de twaalf jaar of de waterkeringen aan de wettelijke norm voldoen. Op dit moment voldoet 662 kilometer aan de norm. Voor 87 km (86 km primaire waterkeringen en 1 km regionale waterkeringen) geldt dat niet aan de norm voldaan wordt of dat er nader onderzoek nodig is. Op grond van de voortgang op de beoordelingen, toetsingen, hertoetsingen en versterkingen zal het werkelijk aantal kilometers dat voldoet jaarlijks wijzigen.
In 2024 hebben we in navolging op 2023 voorbereidingen getroffen voor de tweede beoordelingsronde voor primaire waterkeringen. De ronde loopt tot 2035. De waterkeringen met een onvoldoende uit de eerste beoordelingsronde zijn aangemeld bij het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma. Waterkeringen met een onvoldoende moeten versterkt worden of het beheer en onderhoud moet veranderen, zodat ze weer geheel voldoen aan de wettelijke normen. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar 'traditionele' werkwijzen, maar daar waar mogelijk wordt gekeken om innovatieve methoden toe te kunnen passen. Zo zal er onder andere in de tweede beoordelingsronde scherper gekeken worden naar de resultaten van de beoordelingen uit de eerste ronde. De eerste stappen hiervoor zijn gezet en gaat naar verwachting meer inzicht opleveren in de werkelijke versterkingsopgave. Hieruit lijkt dat de versterkingsopgave uiteindelijk minder wordt dan eerder verwacht.
Voor de regionale keringen is de toetsing, conform planning, in 2024 afgerond. In de komende jaren wordt onderzocht welke maatregelen getroffen moeten worden om de afgekeurde gedeelten van deze keringen weer aan de norm te laten voldoen.
Met welke dijkversterkingen zijn we bezig?
- De onderwaterdijkversterking bestaat uit 5 locaties. De locatie in Ouddorp is in 2024 gestart (Start dijkversterking Ouddorpse Haven). Deze werkzaamheden lopen de komende jaren door. Onderwaterdijkversterking | Waterschap Hollandse Delta
- Daarnaast lopen er voorbereidingen voor twee andere dijkversterkingsprojecten primaire waterkeringen. Te weten de Dijkversterking 20-3 tussen Geervliet en Hekelingen en Dijkversterking 17-3 nabij Ridderkerk (Oostdijk, Donkerslootsedijk en Oostmolendijk)
De versterking van de regionale kering in Strijen is afgerond.
Verbeteren van de inrichting en uitvoering van de zorgplicht
Zorgplicht
Naast de cyclus voor het beoordelen en (indien nodig) versterken van de waterkeringen, hebben we ook de wettelijke taak om 'maatregelen te treffen voor het veilig en doelmatig gebruiken van de waterkeringen'. Deze zogeheten zorgplicht gaat over het op orde hebben en houden van alle dagelijkse beheer- en onderhoudswerkzaamheden, zowel wat betreft de organisatie daarvan als wat betreft de uitvoering.
In 2024 zijn in het kader van de verdere professionalisering van de zorgplicht-activiteiten hierin diverse stappen gezet, zoals:
- Aanbevelingen (niet zijnde afkeuringen) uit de beoordeling van de waterkeringen zijn (verder) opgepakt;
- Actualisatie van het Calamiteitenbestrijdingsplan Waterveiligheid;
- Trainingsweek voor de dijkbewakingsorganisatie;
Als er gekeken wordt naar een samenvattend geheel van de zorgplicht kan gesteld worden dat voor 82% voldaan wordt aan de basiseisen uit de zorgplicht. Voor de overige 18% zijn de afwijkingen beperkt en/of zijn opgepakt. De voortgang blijft hier wat achter op de doelstelling.
In het verlengde van de streefwaarde voor de zorgplicht, is ook een specifieke streefwaarde voor de kwaliteit van de informatie opgenomen. Eerder werd al geconstateerd dat het meer tijd en geld kost om bepaalde onderdelen, zoals onze statische assetinformatie, op orde te krijgen. Dat is ook de reden waarom de streefwaarde voor 2024 nog blijft steken op 75%. In de begroting 2025 zijn, op grond van de noodzakelijke prioritering, werkzaamheden die bijdragen aan het halen van dit doel stopgezet (Statische Assetinformatie) en uitgesteld (ontwikkeling Digital Twin). Het is daarom niet realistisch dat we binnen de looptijd van het huidige Waterbeheerprogramma de streefwaarde van 2027 gaan halen.
De Europese samenwerkingen CRISAFE en CIRCUIT lopen door. Maar hebben leiden pas over enkele jaren tot merkbaar resultaat.