Klimaatadaptatie

Het toekomstbestendig maken van ons waterbeheer betekent niet alleen dat we klimaatverandering moeten tegengaan (klimaatmitigatie) maar ook dat we ons moeten aanpassen aan de gevolgen van de klimaatverandering die we nu al ervaren. Dit noemen we klimaatadaptatie.

Voortgang speerpunt

Deze tijdlijn laat zien dat we op koers liggen met de realisatie van dit speerpunt

Klimaatbestendige toekomst

Klimaatadaptatie is een breed begrip: het is het proces waarbij de samenleving zich aanpast aan het veranderende klimaat en de schadelijke gevolgen daarvan probeert te beperken. Die gevolgen doen zich voor in de ruimtelijke inrichting, het waterbeheer, de natuur, de landbouw, tuinbouw en visserij, de gezondheidszorg, de recreatie en het toerisme en bij onze infrastructuur (wegen, spoorwegen, waterwegen, luchtvaart, energie en ICT).

Onze ambitie is dat inwoners en bedrijven veilig en met plezier en succes in ons gebied kunnen blijven wonen, ondernemen en recreëren en dat we bijdragen aan het robuust en veerkrachtig maken van onze leefomgeving. Er komt meer ruimte voor water: niet alleen letterlijk maar ook bij de voorbereidingen van plannen voor de ruimtelijke inrichting. Met andere woorden: in 2050 is de Hollandse delta klimaatbestendig en waterrobuust ingericht.

Om de aanpak van een klimaatbestendige en waterrobuuste inrichting van ons land te versnellen is in 2017, als onderdeel van het Deltaprogramma, het eerste Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) verschenen. In het DPRA staat het gezamenlijk optrekken van gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk centraal. Hiermee proberen we de uitdagingen met betrekking tot wateroverlast, gevolgen van overstromingen, hittestress en droogte aan te pakken. We gebruiken hiervoor de doelen uit het Waterbeheerprogramma.

De doelen van ons waterschap voor ruimtelijke adaptatie zijn:

  • Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) uitvoeren
  • Samenwerken met overheidspartners en belanghebbenden
  • Bewegen naar de voorkant van ruimtelijke planprocessen

De zeven ambities in het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie

  1. Kwetsbaarheid in beeld brengen (stresstesten)  
  2. Risicodialoog voeren en strategie opstellen
  3. Uitvoeringsagenda opstellen
  4. Meekoppelkansen benutten
  5. Stimuleren en faciliteren
  6. Reguleren en borgen
  7. Handelen bij calamiteiten
schema met de 7 ambities uit het deltaplan ruimtelijke adaptatie
Stresstesten, risicodialogen, strategieën en uitvoeringsprogramma's

In 2024 is de 6-jaarlijkse cyclus van Stresstesten-Risicodialogen-Strategie met alle werkregio’s afgerond. Met de 6 werkregio’s hebben we in de uitvoeringstrategieën Ruimtelijke Adaptatie afspraken gemaakt hoe we de regio ruimtelijk adaptief willen maken richting 2050. In 2024 hebben we hier intensief aan gewerkt samen met onze partners. Voor de werkregio's Voorne Putten, Drechtsteden, Hoeksche Waard en Rotterdam zijn nieuwe jaarplannen opgesteld. In de regio Voorne Putten is een product ontwikkeld waarin het belang van keuzes van nu in de ruimtelijke inrichting gevolgen hebben voor de toekomst. 

De uitvoering in de BAR-regio en gemeente Goeree-Overflakkee ligt achter op schema door interne en externe factoren, maar de verwachting is dat er in 2025 concrete stappen worden gezet. De ambitie is dan ook om in 2025 weer op koers te liggen in elke werkregio.

In 2024 is begonnen met de voorbereiding binnen ons waterschap van de nieuwe cyclus Stresstesten-Risicodialogen-Strategie die in 2025 begint. Hiervoor is een plan van aanpak opgesteld en zijn voorbereidende analyses en onderzoeken met betrekking tot bodemdaling uitgevoerd.

De ambitie ‘handelen bij calamiteiten’ is een onderdeel van de uitvoeringsagenda's en is in 2024 uitgewerkt in samenwerking met onze calamiteitenorganisatie.

Zo willen we samen met gemeenten de ambities uit het deltaplan realiseren en maken we de stap van strategie naar uitvoering.

op deze afbeelding is het voorblad te zien naar de vraag of onze wegentaak op een veranderend klimaat is voorbereid
Meekoppelkansen

Het combineren van klimaatmaatregelen met andere werkzaamheden heeft veel voordelen: 

  • Maatregelen worden sneller uitgevoerd;
  • Er is minder overlast voor inwoners en bedrijven;
  • De kosten zullen lager zijn.

In 2024 hebben we geen nieuwe meekoppelkansen opgepakt. We zijn verdergegaan met het uitvoeren van de meekoppelkansen uit 2023 die samen met de gemeenten in aanmerking kwamen van de impulsgelden van het Rijk.

Daarnaast hebben wij subsidie vanuit de provincie voor het project Meerlaagse Veiligheid Hoeksche Waard ontvangen. Dit project is eind 2024 opgestart en loopt door tot medio 2025.

Stimuleren en faciliteren
Stimuleringsregeling ruimtelijke adaptatie

Ook in 2024 hebben we weer subsidie gegeven voor waterinitiatieven: water- en groenprojecten die ervoor zorgen dat we onze omgeving aanpassen aan extreme neerslag en droogte. In 2024 bestond deze regeling wederom uit twee delen:

  • Circa 100.000 euro voor particulieren;
  • Circa 100.000 euro voor rechtspersonen zonder winstoogmerk.

In totaal hebben 187 particulieren subsidie aangevraagd. Maatregelen die gerealiseerd zijn, zijn bijvoorbeeld aanleg van een sedumdak, het installeren van een regenton en het verwijderen van tegels uit de tuin. Bij de rechtspersonen zijn er 15 aanvragen gedaan voor subsidie. Aanvragers zijn voornamelijk scholen die groene adaptatiemaatregelen hebben ingezet om hun school en schoolplein te vergroenen. Zo hebben verschillende scholen een wadi aangelegd, het schoolplein vergroend of een sedumdak aangelegd op de school.

op deze foto is een groen ingerichte tuin te zien
Ondersteunen maatschappelijke initiatieven

De ruimtelijke aanpassing vraagt om innovatieve oplossingen, liefst gestart vanuit de samenleving zelf. Wij ondersteunen dergelijke initiatieven met kennis, communicatie of een financiële bijdrage. In 2024 hebben we het volgende initiatief ondersteund:

Vanuit het netwerk klimaatadaptatie Alliantie Rotterdam hebben we bijgedragen aan de Wijkaanpak Rotterdam: klimaatbestendig inrichten en stimuleren inwoners van Rotterdam.

Kennis delen

Kennis delen is een effectief middel om de bewustwording over klimaatadaptatie te vergroten. We hebben daar op de volgende manieren aandacht aan besteed:

  • Onderzoek Klimaatadaptief wegbeheer waterschap Hollandse Delta.
  • Informatie op de website groenblauwe schoolpleinen.
  • StraaDkrant; Van straat tot straaD, de straat voor een beter leefklimaat.
  • Professionalisering Netwerkaanpak voor de regio Hollandse Delta inclusief drie netwerkbijeenkomsten.
  • Ontwikkeling Infographic Laag 2 Meerlaagse Veiligheid samen met het ministerie I&W, provincie Zuid-Holland, diverse gemeenten, veiligheidsregio en Rijkswaterstaat.
  • Een artikel in het Deltanieuws over de infographic en de verbinding tussen waterveiligheid en DPRA. ’Samenwerken om gevolgen bij overstroming te beperken’ | Rijnmond-Drechtsteden | Deltanieuws (deltaprogramma.nl)
  • Gezamenlijke sessie in samenwerking met het netwerk DPRA en het netwerk DPRD waarin Ruimtelijke Adaptatie en Meerlaagse Veiligheid aan elkaar zijn gekoppeld.
  • Gezamenlijke sessie met de DCMR over water en bodem sturend.
  • Gezamenlijke sessie met Unie van Waterschappen, Raad voor de Leefomgeving, gemeente Rotterdam en de Provincie Gelderland over klimaatbestendig bouwen.
op deze afbeelding is een deel van de infographic te zien die voor de meerlaagse veiligheid is ontwikkeld
Reguleren en borgen
Convenant klimaatadaptief bouwen

Het bouwen van voldoende nieuwe woningen is in ons gebied een grote opgave. Om te zorgen dat dit klimaatbestendig gebeurt, heeft de provincie Zuid-Holland samen met 35 partners het convenant Klimaatadaptief Bouwen ondertekend. Als waterschap hebben we een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het convenant en als medeondertekenaar zijn we ook ambassadeur van adaptief bouwen in gesprekken met gemeenten, woningcorporaties en andere omgevingspartners. Ook op deze manier zijn we een gesprekspartner aan de voorkant van het planproces. Ondertussen is het convenant ook geland in de maatlat voor klimaatadaptief bouwen. 

De ambities worden niet alleen mondeling uitgedragen maar ook omgezet in beleid en regels. We actualiseren onze beleidsregels en werken aan integraal hemelwaterbeleid, zoals opgenomen in het Waterbeheerprogramma (WBP). 

We hebben vanuit het programma bijgedragen aan het bouwstenen rapport Water en Bodem sturend, de landelijke maatlat klimaatbestendig bouwen en de Modelregels klimaat in een samenwerkingsverband van de Noord- en Zuid-Hollandse waterschappen. 

Het modelregeltraject klimaat resulteerde eind 2024 in modelregels (voorbeeldregels). In 2025 gaan we kijken of en hoe we deze kunnen opnemen in ons beleid.

Water en Bodem sturend

Samen met de provincie Zuid-Holland en de waterschappen in Zuid-Holland werken we aan een koers om ruimtelijke ontwikkelingen te benutten in de komende tien jaar, vanuit het perspectief van de komende honderd jaar waarbij water en bodem sturend zijn. Dit product moet een belangrijke bouwsteen worden in het gesprek over integrale keuzes in de fysieke leefomgeving. Het product ‘de klimaatonderlegger’ is in 2023 vastgesteld en verspreid binnen de regio. De 33 structurerende keuzes zijn onderdeel geworden van de overleggen met de regio’s. Hierin wordt kennis gedeeld en worden strategieën uitgewerkt.

Hemelwaterbeleid

Een van de ambities van het Waterbeheerprogramma 2022-2027 is om voor 2050 de natuurlijke waterkringloop en sponswerking van de bodem te herstellen. Om hier invulling aan te geven, is het hemelwaterbeleid aangescherpt met de Beleidsregel compensatie verhard oppervlak. Zie hiervoor ook We gaan anders om met hemelwater

Samenwerken met overheidspartners en belanghebbenden en bewegen naar de voorkant van ruimtelijke planprocessen

Werken aan de doelen en ambities uit het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie en ons Waterbeheerprogramma is per definitie samenwerken met onze partners aan de gebiedsopgave om in 2050 ons beheersgebied klimaatbestendig en waterrobuust te hebben ingericht. Activiteiten in dit kader worden vrijwel altijd met één of meer samenwerkingspartners uitgevoerd. Tegelijkertijd is het waterschap onderdeel van het ruimtelijk planproces en moeten we een bijdrage leveren aan de ruimtelijke puzzel.

Activiteiten die we in dit kader uitgevoerd hebben zijn:

  • Organiseren netwerkbijeenkomst ruimtelijke adaptatie rondom financierbaarheid klimaatadaptatie met gemeente Voorne aan Zee en het sociaal domein.
  • Continuering van de netwerkorganisatie ruimtelijke adaptatie Hollandse Delta en onderzoek naar professionalisering van het netwerk.
  • Organiseren van een netwerkbijeenkomst samen met Deltaprogramma Rijnmond Drechtsteden en het netwerk DPRA over Meerlaagse Veiligheid, specifiek over laag 2.
  • Organiseren netwerkbijeenkomst Milieudienst DCMR/WSHD over water en bodem sturend.
  • Organiseren netwerkbijeenkomst over klimaatbestendig bouwen in de werkregio Rotterdam via Alliantie Waterkracht. 
  • Diverse bestuurlijke bijeenkomsten Water en bodem sturend en het Deltaprogramma.
  • Bestuurlijke bijeenkomst woningbouwcoöperaties Drechtsteden.
  • Bijdrage geleverd aan het handelingskader herijking Deltaprogramma waterschap Hollandse Delta.
  • Overleg met verschillende waterschappen en werkregio Rotterdam over gezamenlijk investeren in klimaatadaptatie projecten.
  • Diverse bijenkomsten met partners over ruimtelijke planprocessen en grootschalige woningbouw

Klimaatadaptatie is meer dan ruimtelijke adaptatie

Bij de invulling van het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie wordt nadrukkelijk de koppeling gelegd met de bestaande programma's zoals de Kader Richtlijn Water en de wateropgave. 

Klimaatadaptatie is in vele andere onderdelen van het Waterbeheerprogramma uitgewerkt. Een groot deel van de traditionele kerntaken van ons waterschap bestaat uit het beperken van de negatieve effecten van het (veranderende) klimaat. Diverse speerpunten binnen de programma's dragen in positieve zin bij aan klimaatadaptatie: