Vergroten veiligheid achter dijken en duinen

Waterveiligheid is meer dan alleen het zorgen voor voldoende hoge en sterke dijken. We werken ook aan het beperken van de gevolgen van een overstroming. Dat zijn de lagen twee en drie van de meerlaagse veiligheidsbenadering:

  • Laag twee: ruimtelijke inrichting: het gebied achter de dijken zodanig inrichten dat de gevolgen van een overstroming zo beperkt mogelijk blijven;
  • Laag drie: crisisbeheersing: het beperken van de gevolgen van een overstroming door een goede crisisbeheersing, evacuatieplannen en dergelijke.

Voortgang speerpunt

Deze tijdlijn laat zien dat we op koers liggen met de realisatie van dit speerpunt
Beperken mogelijke gevolgen van overstromingen via ruimtelijke inrichting

Laag 2 van meerlaagsveiligheid (MLV), het beperken van de gevolgen van een overstroming met slimme maatregelen in de ruimtelijke inrichting zoals verhoogde drempels bij woningen en hogere trottoirs, blijkt in de huidige plannen vaak onderbelicht. In 2024 hebben wij het initiatief genomen om dit concreter te maken. Samen met de gemeente Rotterdam, Dordrecht en Zwolle, Rijkswaterstaat, provincie Zuid-Holland, het ministerie van I&W en de veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond hebben we een infographic ontwikkeld als middel om het gesprek over laag 2 op gang te brengen.

De infographic biedt een overzicht van strategieën voor stedelijke en landelijke gebieden, gericht op het beperken van schade en risico's bij wateroverlast en overstromingen, voor zowel bestaande bouw als nieuwbouwprojecten. Deze weergave illustreert niet alleen de urgentie, maar toont ook bij welke waterhoogtes bepaalde maatregelen effectief zijn. Voor de beschrijving van de maatregelen is geput uit bestaande bronnen, zoals Klimaatadaptatie Nederland. 

De infographic wordt voor het eerst gebruikt voor een project over laag 2 binnen gemeente Hoeksche Waard. Samen met deze gemeente en de veiligheidsregio gaan we in 2025 een MLV-strategie opstellen. De resultaten van dit project zijn tweeledig:

  1. Een concrete MLV-strategie voor de gemeente Hoeksche Waard
  2. Een blauwdruk voor het opstellen van een MLV-strategie   

Samen NU aan de slag met meerlaagsveiligheid laag 2

Beperken mogelijke gevolgen van overstromingen via crisisbeheersing

In 2024 is in het kader van het Programma van Calamiteitenzorg naar Crisisbeheersing bij ons waterschap een Crisisplan vastgesteld. Verder is ook een rollenboek met beschrijvingen van rolprofielen voor rollen in de nieuwe crisisorganisatie opgesteld. Het Calamiteitenbestrijdingsplan Waterveiligheid is geëvalueerd en geactualiseerd naar aanleiding van de evaluatie van de aanpak van het hoogwater door op 21 december 2023, is een Hoogwater Crisis viewer ontwikkeld, en hebben we hierover afstemming gehad met het Water Management Centrum Nederland, Rijkswaterstaat, omliggende waterschappen en de Unie van Waterschappen. Wij hebben bijgedragen aan evaluatie en herziening van het Handboek bijstand waterschappen van de Unie van Waterschappen en deelgenomen aan de oefening van het Waterschap Hulp Team van de Unie van Waterschappen bij waterschap Brabantse Delta.

In 2024 zijn mensen voor (deels nieuwe) rollen in de crisisorganisatie geworven en geselecteerd en is de basisopleiding Crisisbeheersing voor mensen ingedeeld in rollen in de crisisorganisatie gestart.

Verder is een advies uitgebracht en een bijdrage geleverd aan het opstellen van de Incidentbestrijdingsplan Hoogwater en Overstromingen van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, aan het opstellen van een actueel regionaal risicoprofiel van de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, en is de bijdrage aan de voorbereiding van een interregionale oefening overstromingen van veiligheidsregio’s, gemeenten en waterschappen in 2025 gestart. Ons waterschap stelt voor deze interregionale oefening het scenario op.

Regionaal risicoprofiel Zuid-Holland Zuid

In het kader van het Programma professionalisering Dijkbewakingsorganisatie Hollandse Delta is een Organisatieplan Dijkbewakingsorganisatie vastgesteld en hebben medewerkers en vrijwilligers ingedeeld in de dijkbewakingsorganisatie deelgenomen aan een oefenweek op Tiengemeten. Tijdens deze oefenweek zijn kennis en vaardigheden in het uitvoeren van inspecties op en aan waterkeringen bij hoogwater getest. Gedurende de oefenweek zijn circa 320 dijkwachten opgeleid. De voorbereidingen voor een oefenweek van de dijkbewakingsorganisatie in 2025 zijn inmiddels gestart.

Dijkbewaking traint op Tiengemeten

Actualisatie overstromingsberekeningen

In samenwerking met de provincie Zuid-Holland zijn de overstromingsmodellen voor het beheergebied van ons waterschap geëvalueerd en is gestart met het actualiseren van deze overstromingsmodellen. Doel is om in 2025 de geactualiseerde overstromingsmodellen in de landelijke database overstromingsinformatie op te nemen, zodat aan de hand daarvan actuele overstromingsgevaar- en overstromingsrisicokaarten in het kader van de uitvoering van de Europese richtlijn overstromingsrisico’s opgeleverd kunnen worden.

Europese Richtlijn Overstromingsrisico's (ROR)