Duurzaamheid
Duurzaamheid binnen de wegenbeheertaak is zeer gevarieerd. Van het gebruik en de toepassing van circulaire materialen, het gebruik van groene energie voor de openbare verlichting en verkeerslichtenregelingen tot duurzaam aanbesteden.
Voortgang speerpunt

Gietranden
Jonge bomen worden standaard voorzien van een zogenoemde ‘gietrand’. Doel van de gietrand is om de jonge boom in droge perioden water te kunnen geven gedurende de eerste 2 jaren. Standaard zijn gietranden gemaakt van plastic (foto links). Hergebruik van deze gietranden vindt nauwelijks plaats. De productie van deze gietranden vraagt veel fossiele brandstof en gebruikte gietranden komen op de afvalberg terecht. Ons waterschap hanteert sinds vorig jaar gietranden gemaakt van hout dat afkomstig is van bomen die gekapt moesten worden (foto rechts). De gietranden kunnen gewoon vergaan.


CO2-reductie
Voor dit subdoel zijn we bezig om een streefwaarde te bepalen. Het terugdringen van onze CO2-uitstoot heeft al wel vorm gekregen bij de uitvoering van onze wegentaak, door bij de aanbesteding van de ‘Raamovereenkomst Onderhoud Wegen’ het terugdringen van de CO2-impact door (zwaar) materieel als één van de twee duurzame gunningscriteria op te nemen. Daarvoor is de Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB)-routekaart gebruikt.