Vergroten innovativiteit
Het inzetten op en het toepassen van innovaties is geen doel op zich. Toch is dit binnen waterveiligheid een speerpunt. De (landelijke) opgave om de primaire waterkeringen aan de in 2017 vastgestelde normen te laten voldoen, is heel groot. Het landelijke tempo om gemiddeld 50 kilometer dijkversterkingen per jaar te halen, afgezet tegen het jaarlijks beschikbare budget van 380 miljoen euro, vereist zowel technische, organisatorische als procesmatige innovaties.
Voortgang speerpunt

Niet destructief onderzoek houten funderingen
In 2024 is gestart met een onderzoek naar de mogelijkheden van een 'niet-destructieve' onderzoeksmethode voor de inspectie van funderingen onder waterbouwkundige constructies. Denk hierbij aan de schutsluis of de Oost- en West-beer van de historische kern van Hellevoetsluis. Met andere woorden een onderzoeksmethode die geen beschadigingen veroorzaakt aan de bouwwerken. De funderingen van deze bouwwerken bevinden zich vaak meters diep in de grond en onder het water. Om de veiligheid van dergelijke kunstwerken te kunnen beoordelen is het nodig om te weten wat er aanwezig is en ook wat de kwaliteit van de fundering of kwelschermen is. Onderzoek is gestart om te bepalen welke meettechnieken in deze bijzondere omstandigheden toepasbaar zijn waarna dit in praktijkproef gevalideerd kan worden.
Proeftuin Sediment Rijn-Maasmonding
In de Rijn-Maasmonding (RMM) wordt jaarlijks grote hoeveelheden sediment gebaggerd om de vaarwegen en havens op diepte te houden. Tegelijkertijd is in de RMM behoefte aan sediment voor erosiebestrijding, waterveiligheid, natuurontwikkeling, en op de lange termijn om mee te kunnen groeien met de zeespiegel. De uitdaging is om een deel van het gebaggerd sediment zo lang mogelijk vast te houden en nuttig toe te passen voor ecologische en morfologische doelen.
Om de stap te zetten naar duurzaam sedimentbeheer is door een breed consortium van partijen in de periode 2020-2024 gewerkt aan de ontwikkeling van 3 pilots en is een Atlas Sediment opgesteld om vraag en aanbod in beeld te brengen. De pilotprojecten en de atlas hebben waardevolle inzichten opgeleverd en de samenwerking in de proeftuin wordt gewaardeerd door de deelnemende partijen.
Op 8 november 2024 zijn op de bijeenkomst ‘Op St(r)oom’ de resultaten van het vierjarige TKI-samenwerkingsproject Proeftuin Sediment Rijnmond bekend gemaakt.
Om de stap te zetten naar duurzaam circulair sedimentbeheer is het echter nodig om actief nieuwe grootschalige toepassingslocaties te ontwikkelen en de lessen en werkwijzen uit de pilots door te vertalen naar beleid, regionale uitvoeringsprogramma’s, baggercontracten en nieuwe financieringsmodellen voor duurzame circulaire toepassingen.
Het consortium van samenwerkende partijen heeft op het de bijeenkomst van 8 november de intentie uitgesproken om vanaf 2024 de samenwerking voort te zetten. Het doel van de Proeftuin Sediment Rijnmond 2.0 is het ontwikkelen, testen en implementeren van methoden en processen die de transitie mogelijk maken van kleinschalige praktijkproeven naar grootschalige, geïntegreerde toepassing van sediment in de RMM.