Grip op het watersysteem

Van oudsher zijn we gewend dat er vanuit de rivieren altijd voldoende zoetwater beschikbaar is voor gebruik op de eilanden. Tijdens de afgelopen droge jaren is echter duidelijk geworden dat dit naar de toekomst toe niet vanzelfsprekend is.

Voortgang speerpunt

Deze tijdlijn laat zien dat de realisatie van dit speerpunt onder druk staat
Optimaliseren van de beschikbaarheid van zoetwater

In de eerste jaren van deze planperiode is volop ingezet op dit speerpunt. Ook in 2024 is het maximaal mogelijke gedaan. Zo hebben we het project ‘zoetwaterbeschikbaarheid waterschap Hollandse Delta’ opgestart en afgerond, waarmee het inzicht in de zoetwaterproblematiek en mogelijke oplossingsrichtingen binnen ons gebied is vergroot. Verder vordert het onderzoeksprogramma Brielse Meer gestaag, waarmee inzicht in het Bernisse-Brielse Meer systeem vergroot wordt en wordt gekeken naar de invloed van klimaatverandering hierop. Hiernaast volgen we het Deltaprogramma Zoetwater op de voet en leveren we, samen met de partners in de regio’s West-Nederland en Zuidwestelijke Delta, input hiervoor. Voor de rest van de planperiode is de voortgang op dit speerpunt onzeker vanwege verminderde inzet in de begroting 2025.

Op het thema grondwater, wat onderdeel uitmaakt van dit subdoel, is deze planperiode vanwege gebrek aan capaciteit en inzicht geringe voortgang geboekt. Naar aanleiding van de behandeling van de programmabegroting 2025 in de Verenigde Vergadering, worden de mogelijkheden verkend om het resterende deel van de planperiode de inzet op grondwater te vergroten.

Efficiënter gebruik maken van het beschikbare zoetwater

Om het beschikbare water zo efficiënt mogelijk te gebruiken, is belangrijk dat wij aan onze peilbesluiten voldoen, zodat elk gebied de juiste hoeveelheid water beschikbaar heeft: niet te veel en niet te weinig. Door veranderingen in neerslag en rivierafvoeren vanwege klimaatverandering is het echter steeds minder vanzelfsprekend dat dit water ook zoet en van de juiste kwaliteit is. In 2023 is een nieuwe Nota Peilbesluiten vastgesteld, waardoor toekomstige peilbesluiten nog beter kunnen worden opgesteld. In 2025 zal op basis hiervan begonnen worden aan het herzien van de Nota Peilbeheer.

Door middel van de peilindicator houden wij bij of we ons peilbeheer in 2024 hebben uitgevoerd conform de peilbesluiten. Vanwege de benodigde analyses is de peilindicator over 2024 nog niet gereed en zal deze later dit jaar aan deze Rapportage Waterwerken toegevoegd worden.

In het project Zoetwater op de Kop van Goeree, waarin we samen met onze gebiedspartners proberen om het beschikbare zoetwater beter vast te houden, zijn in het begin van het jaar 2024 pilotmaatregelen (onder andere 2 stuwen) uitgevoerd. De effecten van deze pilotmaatregelen worden gemonitord in een volgende droge periode. 

De peilindicator laat zien hoe het peilbeheer in 2024 is uitgevoerd. 

Hieronder de gegevens toevoegen zodra deze beschikbaar zijn

Aantal peilgebieden202120222023
Totaal aantal peilgebieden720721721
Peilgebieden getoetst467 (65%)459 (64%)500 (69%)
Getoetste peilgebieden die voldoen418 (90%)408 (89%)456 (91%)
Getoetste peilgebieden die niet voldoen49 (10%)51 (11%)44 (9%)
De kaart laat zien welke peilgebieden wel en niet voldoen aan het peilbesluit

Kaart chloridewaarden

In onderstaande kaart is de maximale gemeten chloridewaarde (in mg Cl per liter) binnen het groeiseizoen te zien, gemeten met het vaste waterkwaliteitsmeetnet van maandelijkse metingen.