Meerwaarde uit afvalwater en zuiveringsslib

Samen met andere partners werken we aan het opwaarderen en hergebruik van gezuiverd afvalwater (effluent) en het opwaarderen van afvalstoffen tot grondstof (slibeindverwerking).

Voortgang speerpunt

Deze tijdlijn laat zien dat de realisatie van dit speerpunt onder druk staat

Bijdrage aan duurzaamheid

We willen duurzaamheid in de waterketen een prominente rol geven. Daarom zetten we in op het creëren van meerwaarde uit zuiveringsslib en afvalwater, op maatschappelijk verantwoorde wijze. In de afgelopen jaren is namelijk gebleken dat er potentiële mogelijkheden zijn om deze meerwaarde te creëren. De verhouding van (maatschappelijke) kosten en baten is daarbij een belangrijk aspect.

We hebben in het Waterbeheerprogramma opgenomen dat in 2027 bij 10% van de zuiveringskringen het effluent hergebruikt wordt en dat 80% van het fosfaat uit het zuiveringsslib hergebruikt wordt.

In 2022 hebben wij onderzoek verricht naar kansen van hergebruik van het effluent van onze zuiveringen. Uit een eerste quickscan kwam naar voren dat er op dat moment geen kansen waren om ons effluent te hergebruiken en ook in 2024 hebben zich geen kansen voorgedaan. Daardoor wordt het steeds lastiger om dit doel voor 2027 te halen.

Wel zijn we in 2023 samen met andere waterschappen en drinkwaterbedrijven gestart met het project de ultieme waterfabriek. In dit project wordt onderzocht of het effluent van de rioolwaterzuiveringsinstallatie kan worden ingezet voor drinkwater doeleinden. Dit project is in 2024 voortgezet. De eerste resultaten volgen in 2025.

De Ultieme Waterfabriek: méér doen met gezuiverd rioolwater

In 2024 hebben wij samen met HVC, SNB en andere waterschappen de onderzoeken van de mogelijkheden om fosfaat uit de slibas terug te winnen voortgezet. Gestreefd wordt naar realisatie van fosfaatterugwinning in uiterlijk 2029. In de tussenliggende periode wordt gestreefd naar het verwerken van een deel van de asrest bij de Amsterdamse kunstmestfabriek ICL. In 2024 is via deze route 7,5% van het fosfaat teruggewonnen en in 2025 verwachten we 20%. Daarnaast hebben wij in 2024 samen met HVC en de andere waterschappen een demonstratie-installatie voortgezet om met zuiveringsslib een natuurlijke plastic-vervanger te produceren.  

In december 2022 is de Slibstrategie vastgesteld door de Verenigde Vergadering (VV) van ons waterschap. Bij de verwerking van het zuiveringsslib wordt gestreefd naar verdergaande slibreductie middels een extra vergisting en een verhoging van de biogasproductie met opwerking naar groengas. De Slibstrategie is in 2024 verder uitgewerkt en voorbereid onder andere door de vaststelling van het afwegingskader positionering WSHD binnen de slibstrategie door de VV.  

Fosfaatterugwinning uit slib