Verminderen CO₂-uitstoot waterkeringen

De invulling van de ambities om onze impact op het milieu en het klimaat te beperken, zal voornamelijk langs de lijn van de assets moeten plaats vinden, zo ook via het werk aan de waterkeringen. Zowel in het beheer en onderhoud als bij het versterken van de waterkeringen kunnen we veel duurzaamheidswinst behalen.

In 2022 is al een duurzaamheidsweb voor Waterveiligheid opgesteld. Het duurzaamheidsweb is een hulpmiddel voor het concretiseren en prioriteren van maatregelen en bij het maken van keuzes.

Afgelopen jaar door het programma Duurzaamheid het initiatief genomen voor het opstellen van een Klimaatactieplan (KAP). In het KAP wordt vanuit de overkoepelde doelstellingen en bijbehorende strategieën per programma concreet gemaakt welke initiatieven en maatregelen een bijdrage aan de overkoepelende doelstellingen leveren. Het KAP wordt in 2025 vastgesteld.

Voortgang speerpunt

Deze tijdlijn laat zien dat de realisatie van dit speerpunt onder druk staat

Terugdringen CO2-uitstoot bij versterkingen en beheer en onderhoud

De duurzaamste dijkversterking is geen dijkversterking. De primaire waterkeringen zijn de afgelopen jaren allemaal beoordeeld. Delen van waterkeringen die niet voldoen worden in de volgende beoordelingsronde nauwkeuriger/ geavanceerder onderzocht, met als doel een zo gedetailleerd mogelijk beeld te krijgen van de mate waarin de waterkering niet aan de norm voldoet. Innovatieve methoden worden ingezet om de waterkeringen nauwkeuriger te kunnen berekenen, zonder dat daarbij de waterveiligheid in het geding komt. Delen van de waterkering die niet versterkt hoeven te worden zorgen voor geen CO2-uitstoot. 

In het kader van het uitfaseren van machines met fossiele brandstoffen is het afgelopen jaar gekeken naar de mogelijkheden hiervoor. De komende jaren zal een en ander steeds verder worden uitgewerkt met als uiteindelijk doel de uitfasering van fossiele brandstoffen.

Vergroten circulariteit bij werkzaamheden voor waterveiligheid

Al het maaisel uit watergangen en afkomstig van bermen en dijken wordt circulair toegepast. 56% van het maaisel wordt afgezet in de zogenoemde kleine kringloop, dat wil zeggen dat het lokaal wordt afgezet bij agrarische bedrijven, bijvoorbeeld ter verbetering van de bodem.

Bijna 8% van het maaisel wordt verwerkt tot Bokashi, dat eveneens toegepast wordt voor bodemverbetering in de landbouw. Ruim 36% van het maaisel gaat naar een erkende verwerker van groenafval. Hier wordt met name compost van gemaakt.

 Bokashi maakt bodem vruchtbaarder