Verminderen CO₂-uitstoot waterketen
Bij het zuiveren van afvalwater staat duurzaamheid steeds meer centraal. Deze verduurzaming heeft tot doel onze 'footprint', oftewel de nalatenschap aan toekomstige generaties, te beperken en de doelmatigheid van de zuiveringsprocessen verder te vergroten.
Voortgang speerpunt

Milieu-impact van de waterketen
De milieu-impact van de waterketen is groot. Daarom worden langs diverse sporen acties ingezet om verbeteringen te krijgen:
- Verminderen energieverbruik (met 10%)
- Verminderen polymeergebruik (met 10%)
- Verminderen van de emissie van broeikasgassen
Verminderen van het energieverbruik
Om het energieverbruik te verlagen zijn in de afgelopen jaren stappen gezet. Zo zijn we begonnen met het onderzoeken, programmeren en deels uitvoeren van diverse maatregelen.
Momenteel zijn er een aantal maatregelen vertraagd en daarom wordt het steeds lastiger om de doelstellingen van 2027 te halen.
Verminderen van het polymeergebruik
De verwachting was dat we in 2024 met de nieuwe contractanten voor levering van polymeer konden starten. Bij de gunning wordt gestuurd op lagere polymeer verbruiken. Echter de testperiodes konden niet succesvol afgerond worden. Hierdoor moet de testperiode in 2025 opnieuw uitgevoerd worden. Om voor een langere periode de procesomstandigheden gelijk te houden, is zeer uitdagend bij zuiveringen waar veel uitvoeringswerkzaamheden plaatsvinden. Gelet op het vorenstaande wordt het steeds lastiger ons doel van 2027 te halen.
Verminderen van de emissie van broeikasgassen
Voor de metingen aan broeikasgas-emissies sluiten we aan bij het landelijke versnellingsprogramma lachgas. Voor dit programma zijn we in 2024 begonnen met metingen op twee rioolwaterzuiveringsinstallaties. Voor de overige rioolwaterzuiveringsinstallaties leren wij van de andere waterschappen. De uitkomsten van het versnellingsprogramma worden in 2026/2027 verwacht. Hierdoor kon er in 2024 nog geen concrete norm voor het verminderen van de broeikasgassen worden geformuleerd. Wij kunnen pas in 2027, in plaats van 2025, zoals genoemd in het Waterbeheerprogramma, beleid ten aanzien van broeikasgas-emissies formuleren. Dit is ook opgenomen in de transitiepaden van de waterketen die in 2024 zijn vastgesteld.

