Duurzaamheid
Ons waterbeheer toekomstbestendig maken begint met het beperken van onze (negatieve) impact op klimaat en milieu. Hiermee willen we – door duurzaam te handelen – klimaatverandering, milieuvervuiling en de toenemende schaarste aan grondstoffen zo veel mogelijk tegengaan.
Voortgang speerpunt
Broeikasgassen en grondstoffen
De klimaatverandering voltrekt zich veel sneller dan gedacht. Op mondiale schaal is meer snelheid van handelen vereist om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 °C. De tijd om nóg verdere onomkeerbare desastreuze gevolgen te voorkomen, is zeer beperkt. Dit legt in toenemende mate druk en urgentie op het energie- en klimaatbeleid. Nederland heeft de klimaatambities daarom flink moeten bijstellen en streeft naar 60 procent emissiereductie ten opzichte van 1990. De Nederlandse waterschappen hebben de ambitie om in 2035 als sector klimaatneutraal te zijn. Daarmee zetten we ook belangrijke stappen op weg naar 100 procent circulariteit in 2050.
Voor ons waterschap had dit tot gevolg dat de in het Waterbeheerprogramma vastgestelde ambitie ten aanzien van klimaatneutraliteit in 2050 is aangescherpt. Met de vaststelling van de Agenda Duurzaam WSHD eind 2022 is de ambitie om in 2035 klimaatneutraal te zijn bestuurlijk omarmd. In het voorjaar van 2022 is de (ambtelijke) handreiking Duurzaam Werken opgeleverd. Deze sluit aan op de bestuurlijke Agenda Duurzaam WSHD en schetst handelingsperspectieven voor medewerkers om verduurzamingsmaatregelen toe te passen in hun dagelijkse werkzaamheden. Daarnaast is in 2022 de aanpak Duurzaam Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW) verder geborgd in onze werkprocessen. Het algemene Ambitieweb uit deze aanpak is vertaald in een WSHD-Duurzaamheidsweb. Ook is er voor elke kerntaak en de groenbeheertaak een web op tactisch niveau gemaakt. Deze webben geven richting aan de uitvoerende afdelingen en faciliteren de gesprekken over kansrijke duurzaamheidsmaatregelen. Tevens zijn er biodiversiteitsprofielen met een bijbehorende kansenkaart ontwikkeld. Deze kunnen worden gebruikt om biodiversiteitsdoelstellingen te integreren in nieuwe projecten. Tot slot hebben we voorbereidingen getroffen voor certificering op trede 3 van de CO2 Prestatieladder.
Al deze initiatieven passen in de professionaliseringsslag die we maken in het kader van Duurzaam Opdrachtgeverschap. We zien dat onze inspanningen vruchten beginnen af te werpen. WSHD is dit jaar twintig plaatsen gestegen in de lijst van duurzaamste publieke aanbesteders en staat daardoor op nummer 20 van de Top 25.
Lijst duurzaamste opdrachtgevers: WSHD 20 plaatsen gestegen!